Εποξειδικά Δάπεδα

Υπάρχει κάποιος που δεν θα ήθελε να είχε ένα πάτωμα που είναι ισχυρό, ανθεκτικό, εύκολο στη συντήρηση και να φαίνεται φανταστικά όμορφο;

Τα Εποξειδικά δάπεδα μπορεί να είναι ακριβώς η λύση για σας που το ψάχνετε! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι δεν έχετε ακούσει ξανά για τέτοιου είδους δάπεδα γι αυτό και εμείς εδώ έχουμε συγκεντρώσει όσες πληροφορίες χρειάζεται να ξέρετε.

Τι λοιπόν είναι τα Εποξειδικά Δάπεδα

Μία εποξειδική επίστρωση ή βαφή είναι ένα προστατευτικό υλικό που κατασκευάζεται με βάση την εποξική ρητίνη . Παρέχει εξαιρετική αντοχή σε διαβρωτικές χημικές ουσίες, στη θερμότητα και στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έχει γρήγορους χρόνους στεγνώματος, έχει εξαιρετική σταθερότητα διαστάσεων, ακραία σκληρότητα και αντοχή στην τριβή. Παρέχει ισχυρή πρόσφυση σε ένα ευρύ φάσμα υποστρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του γυαλιού, μετάλλων, ινών και πολυάριθμων άλλων σύγχρονων υλικών. Η εποξειδική επίστρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα των εσωτερικών και εξωτερικών εφαρμογών σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων και βιομηχανικών κατασκευών, των ηλεκτρονικών και στη γεωργία.

Ένας ακόμα γενικός ορισμός των εποξεικών δαπέδων μπορεί να είναι: "Πολλαπλές στρώσεις που τοποθετούνται επί μιας επιφανείας δαπέδου, ανεξάρτητα από το είδος των εποξεικών ρητινών που εφαρμόζονται, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό πάχος όλων των στρωμάτων είναι τουλάχιστον 2 mm. Τα διάφορα "εποξειδικά πατώματα" που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούνται το λιγότερο από τρία στρώματα και το συνολικό πάχος αυτών είναι το λιγότερο από 2 χιλιοστά οπότε θα μπορούσαν να λέγονται "επικαλύψεις δαπέδων».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός εποξειδικού δαπέδου και ενός εποξειδικού βιομηχανικού δαπέδου. Ο τύπος ενός εποξειδικού βιομηχανικού δαπέδου εξαρτάται, στις περισσότερες περιπτώσεις, ανάλογα με τα πρότυπα που προβλέπονται στις διάφορες χώρες σχετικά με τις συγκεκριμένες ιδιότητες βάσης, καθώς και σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δαπέδου που πρόκειται να εγκατασταθεί για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απαιτούνται για τον ορισμό του όρου «εποξειδικό βιομηχανικό δάπεδο ". Η απλούστερη εξήγηση των «εποξειδικών βιομηχανικών δαπέδων» θα μπορούσε να είναι: "Κάθε δάπεδο που αποτελείται από τρεις στρώσεις εποξειδικών ρητινών συνολικού πάχους τουλάχιστον 2 mm, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον δύο από τα στρώματα είναι 100% καθαρά εποξειδικά. Όλοι αυτοί οι ορισμοί βασίζονται στη μακροχρόνια εμπειρία της Euroreline© στην τοποθέτηση των εποξειδικών δαπέδων και την άριστη γνώση των τεχνικών και χημικών χαρακτηριστικών των διαφορετικών εποξειδικών και πολυουρεθανικών ρητινών που είναι εμφανή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της σκλήρυνσης.

Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα που σας δίνουμε αποσκοπούν στο να τονίσουν την ευρεία εφαρμογή των εποξειδικών επιστρώσεων. Σε κτίρια και κατασκευές, μια εποξειδική επίστρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές δαπέδων με ανάγκες για υψηλή απόδοση καθαρισμού ή ακόμα και διακοσμητικές ανάγκες, τόσο σε περιοχές κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων όσο και για εφαρμογές που απαιτούν υψηλή αισθητική, όπως είναι το έγχρωμο σκυρόδεμα και το μωσαϊκό. Στη θαλάσσια βιομηχανία, μια εποξειδική επίστρωση χρησιμοποιείται primer (αστάρι) για την ενίσχυση της πρόσφυσης των βαφών αλλά εφαρμόζεται και σαν τελική επικάλυψη σε σκελετούς πλοίων και ντεκς. Μία εποξειδική επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει την εσωτερική επιφάνεια των σκελετών πλοίων που είναι ενισχυμένες με ίνες. Στη βιομηχανία τροφίμων, μία εποξειδική επίστρωση μπορεί να εφαρμοσθεί σε μεταλλικά δοχεία για την πρόληψη της σκουριάς και της αλλοίωση της γεύσης. Μερικές ακόμα εφαρμογές είναι: Καταστήματα και εκθεσιακοί χώροι, Ρείθρα σκύλων, Κομμωτήρια, Εκθέσεις αυτοκινήτων, Συνεργεία, Υπόγεια κτηρίων, Κουζίνες, Μπάνια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στην τεχνική ορολογία μία εποξειδική επίστρωση ή πολυεποξείδιο είναι ένα θερμοσκληραινόμενο συμπολυμερές. Είναι ένα συμπολυμερές, επειδή σχηματίζεται από το συνδυασμό των δύο διαφορετικών υλικών - μιας ρητίνης εποξειδίου και ενός σκληρυντή πολυαμίνης. Το σκληρυντικό είναι ουσιαστικά ένας καταλύτης που προάγει τον πολυμερισμό. Η διεργασία πολυμερισμού παράγει εκτεταμένη διασταυρούμενη σύνδεση των δύο υλικών που συμβάλλουν στην αντοχή της ένωσης.

ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εποξειδικών επιστρώσεων δαπέδου από όπου μπορείτε να επιλέξετε. Περιλαμβάνουν:

Εποξειδικά δάπεδα Αυτο-διασποράς - Εναι πολύ ισχυρό δάπεδο και χρησιμοποιείται σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας και για βαριά χρήση.

Εποξειδικά δάπεδα Αυτο-διασποράς με χαλαζιακή άμμο - Είναι όπως και το προηγούμενο, αλλά με εξαιρετικές ιδιότητες αντιολίσθησης.

Εποξειδικά δάπεδα Αυτο-επιπεδούμενα - Τα δάπεδα αυτά είναι εύκολο να καθαριστούν και να συντηρούνται και είναι πολύ δημοφιλή για χρήση σε εργοστάσια τροφίμων και φαρμάκων καθώς και σε κουζίνες, τραπεζαρίες και ούτω καθεξής.

Εποξειδικά δάπεδα με χαλίκι - Χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικές εφαρμογές ωστόσο είναι πιο περίπλοκο ως διαδικασία εφαρμογής. Έχουν και αυτά καλές αντιολισθητικές ιδιότητες.

Εποξειδικά δάπεδα από σύντριμμα (μωσαϊκό) - και αυτά είναι επίσης διακοσμητικά εποξειδικά δάπεδα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλους χώρους.

Εποξειδικά αντιστατικά δάπεδα - Χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητες περιοχές όπου δεν πρέπει στο περιβάλλον να υπάρχει καθόλου στατικός ηλεκτρισμός.

Εποξειδικά δάπεδα σε νιφάδες(flecks) - Τα δάπεδα αυτά είναι μεν εποξειδικά αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν χρωματιστές νιφάδες που τα καθιστούν κατάλληλα δάπεδα για διακόσμηση. Οι νιφάδες(flecks) παρέχουν επίσης μια ελαφρώς τραχιά επιφάνεια με καλές αντιολισθητικές ιδιότητες. Οι νιφάδες(flecks) υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα και μπορούν να αναμιχθούν σε συνδυασμό της επιλογής σας.

Ρητινικά Δάπεδα

Από όλα τα στοιχεία μιας βιομηχανικής μονάδας, το δάπεδο είναι το μόνο που δέχεται καθημερινά τη μεγαλύτερη μηχανική και χημική καταπόνηση. Πρέπει λοιπόν η προετοιμασία, η εφαρμογή και τα υλικά του βιομηχανικόύ δαπέδου να είναι κορυφαία σε ποιότητα, και λειτουργικά και προσιτά σε κόστος. Στη Euroreline, υπάρχουν δάπεδα για κάθε ανάγκη σας. Εμείς σας συμβουλεύουμε και σας προτείνουμε το κατάλληλο ρητινικό, εποξειδικό (πολυουρεθανικό) δάπεδο ανάλογα με το χώρο σας. Εκεί που οι κανόνες υγιεινής είναι πολύ αυστηροί για παράδειγμα, θα επιλέξετε ένα δάπεδο χωρίς αρμούς, λείο, αλλά και αντοχής συγχρόνως.

Κατασκευάζουμε και εφαρμόζουμε επίσης, δάπεδα για εξωτερική χρήση όπως παιδικές χαρές, αυλές, πάρκα, γκαράζ κ.α. Τα ρητινικά και εποξειδικά (πολυουρεθανικά) δάπεδα που κατασκευάζουμε, είναι ιδανικά ακόμα και για κατοικίες, ταβέρνες, ξενοδοχεία, σχολεία και γυμναστήρια.

Τα ρητινικά δάπεδα είναι λεπτές έγχρωμες επιστρώσεις ρητινών με χαλαζιακά αδρανή που, μετά την σκλήρυνση τους αποκτούν υψηλές μηχανικές μηχανικές αντοχές και «βιομηχανική» αισθητική.

Τα ρητινικά δάπεδα εφαρμόζονται σε χώρους με ειδικές απαιτήσεις όπως βιομηχανικοί χώροι παραγωγής και αποθήκευσης, χώροι στάθμευσης ,ξενοδοχεία, καταστήματα, καθώς επίσης κα σε κατοικίες υποστηρίζοντας αρχιτεκτονικές επιλογές που συμβαδίζουν με σύγχρονες τάσεις.

Τα ρητινικά δάπεδα ανάλογα με την χημική τους σύσταση διακρίνονται σε εποξειδικά, πολυουρεθανικά, τσιμεντοειδή κλπ.

Τα ρητινικά δάπεδα ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής διακρίνονται σε αυτοεπιπεδούμενα, επαλειφόμενα, πολλαπλών στρώσεων, σπατουλαριστά, πατητές τσιμεντοκονίες κλπ.


Χαρακτηριστικά ρητινικών δαπέδων

1. Υψηλές μηχανικές αντοχές- θλίψη, πρόσφυση, επιφανειακή σκληρότητα
2. Εξαιρετικές χημικές αντοχές
3. Μεγάλες θερμικές αντοχές ( από -40 0C έως +120 0C )
4. Αγωγιμότητα στατικού ηλεκτρισμού
5. Κλειστόπορα- μη απορροφητικά
6. Υγιεινή- Ευκολία καθαρισμού
7. Λεία ή αντιολισθηρή επιφάνεια
8. Ταχεία κατασκευή- Γρήγορη χρήση
9. Εφαρμογή σε δύσκολα υποστρώματα
10. Χρωματική ποικιλία
11. Δυνατότητα γρήγορης επισκευής

Για κάθε χώρο θα πρέπει να διερευνηθούν οι ειδικές απαιτήσεις του δαπέδου και να επιλεγεί το κατάλληλο ρητινικό δάπεδο που αντιστοιχεί.

Σταμπωτά Δάπεδα

Τα σταμπωτά δάπεδα είναι μια τεχνολογία που εφαρμόζεται στην Αμερική και στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες με εγγυημένα και άριστα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για πλακοστρώσεις εξωτερικών χώρων λόγω της μεγάλης αντοχής και διάρκειας τους στο ψυχρό περιβάλλον, στις μεγάλες θερμοκρασίες, και στο παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Η αντοχή τους στις μεγάλες καταπονήσεις, κυρίως στους δρόμους, λόγω της καθημερινής διέλευσης Ι.Χ. και βαρέων οχημάτων κάνουν τα σταμπωτά δάπεδα ιδανική λύση.

Οι τομείς εφαρμογής είναι πολλοί. Πλακόστρωσης ιστορικών κέντρων, δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια, λεωφορειόδρομοι, πάρκιγκ, αυλές, πυλωτή, ράμπες, πισίνες, κ.λ.π.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τα σταμπωτά δάπεδα κατασκευάζονται από μπετόν C16/20 πάχους 8-10 cm οπλισμένο με δομικό πλέγμα το οποίο ενισχύεται με ίνες πολυπροπυλενίου (τεχνική για την αποφυγή ρηγμάτων) Σε αυτό προστίθενται σκληρυντικά χρώματα (με την μέθοδο της επίπασης σε 2 στάδια), επικαλύπτεται με αντικολλητικό και στο τέλος γίνεται η διαμόρφωση με σταμπάρισμα σύμφωνα με το σχέδιο-καλούπι που έχει επιλεχτεί ανάμεσα από πλήθος διακοσμητικών σχεδίων. Η πλήρης στεγανοποίηση και προστασία από σκόνη, ουσίες κλπ επιτυγχάνεται με την σφράγισή του με ειδική στερεωτική ακρυλική ρητίνη.

Το ελάχιστο πάχος του υποστρώματος πρέπει να είναι 10cm για τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς και 15cm για τις επιφάνειες όπου κυκλοφορούν ελαφρά οχήματα.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
• ταράτσες
• αυλές
• χώροι στάθμευσης
• προσόψεις καταστημάτων
• διάδρομοι
• περιγράμματα πισίνας
• πλατείες
• οικισμοί
• αποκατάσταση ιστορικών κέντρων.
• ξενοδοχεία
• εμπορικά κέντρα
• πεζόδρομοι Κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
• σύντομος χρόνος κατασκευής τους.
• ανθεκτικά σε οποιουδήποτε είδους καταπονήσεις
• δεν επηρεάζονται από καιρικές συνθήκες
• δεν χρειάζονται συντήρηση.
• χαμηλό κόστος κατασκευής τους σε σχέση με δάπεδα από πλάκες, πέτρες, πλακίδια κλπ, αφού η ποσότητα σκυροδέματος που απαιτείται ως υπόστρωμα τους, αρκεί για την κατασκευή του σταμπωτού δαπέδου.
• αισθητική υπεροχή και πλήρης εναρμόνιση τον χώρο.